mei09

Reken af met het is-er-al-syndroom

maandag, 09 mei 2016

Reken af met het is-er-al-syndroom
Als ik een boekvoorstel lees denk ik vaak, wacht eens even, dat is er al. Dat heb ik al ergens gelezen, gezien of gehoord. Het is-er-al-syndroom is natuurlijk een nuttige vorm van beroepsdeformatie voor een uitgever, want het is beter om zo veel mogelijk originele boeken uit te geven. Een praktisch handboek over verandermanagement? Is er al. Verkopen voor beginners? Is er al. Maar ja, als je te kritisch bent verschijnt er nooit meer wat; zo veel originele onderwerpen zijn er nu eenmaal niet te bedenken.

Door Geerhard Bolte

Ook als ik schrijf heb ik er last van, en ik weet dat auteurs van romans en non-fictieboeken zichzelf ook laten afremmen door het is-er-al-syndroom.
mei04

Is het al tijd voor vakantie?

woensdag, 04 mei 2016

Is het al tijd voor vakantie?
Het boek is afgeleverd, de persberichten zijn verstuurd, de bloggers aan het werk, de boekhandel heeft het ingekocht en het feestje is achter de rug. Dan kan je er als auteur toch wel even tussenuit om bij te komen van de presentatiestress? Waarom je niet en waarom je wel op vakantie kunt gaan als je boek gepubliceerd is.

Door Yvette Cramer
apr01

De voordelen van samen schrijven

vrijdag, 01 april 2016

De voordelen van samen schrijven
Volgens de Britse schrijver en filosoof Alain de Botton is alleen schrijven een romantisch ideaal, maar voor het boek zou het volgens hem beter zijn als het net als een Amerikaanse televisieshow door achttien schrijvers gemaakt zou worden.

Door Geerhard Bolte

Ik durf niet te stellen dat boeken die door meerdere auteurs zijn geschreven per definitie beter zijn, maar enkele van de succesvolste boeken zijn geschreven door duo’s.
feb29

Je boek is een feestje waard

maandag, 29 februari 2016

Je boek is een feestje waard
Tot mijn stomme verbazing schonk de auteur de inhoud van een fles bubbels royaal over haar boek uit. Grote hilariteit in de zaal: dit was wel heel letterlijk een boekendoop. Maar het bleek de gewoonte in Caribische gebiedsdelen, daar doop je een nieuw boek nu eenmaal met champagne.

Door Yvette Cramer

Natuurlijk hoef jij een boekendoop niet zo letterlijk te nemen. Maar het is wel leuk om een feestje te organiseren als je boek er eenmaal ligt. Al is het maar om je weer te laten zien aan je familie en vrienden die je toch een beetje verwaarloosd hebt toen jij maandenlang aan het schrijven was. Met deze zeven tips maak je er een succesvolle presentatie van.
feb01

Verplicht om te spieken

maandag, 01 februari 2016

Verplicht om te spieken
Sommige leerlingen op mijn middelbare school blonken uit in spieken. Ze schreven spiekbriefjes, zo klein dat een Japanse rijstschrijver er jaloers op zou zijn. Tattoos waren nog lang niet populair, laat staan op het schoolplein, maar zij hadden hun armen al vol staan. Alles om maar niet te hoeven leren. Zelf spiekte ik zelden tot nooit, te schijterig. Ik ben het pas later gaan waarderen, gek genoeg toen het belangrijk werd om origineel te zijn.

Door Geerhard Bolte

De belangrijkste bron voor elke schrijver is de grote boze buitenwereld. Of je het nou op straat zoekt, in bed of op kantoor: daar doe je de inspiratie op die onmisbaar is voor je verhaal. Maar voor een boek heb je niet genoeg aan een verhaal, je hebt ook techniek nodig. En dan komen andere boeken goed van pas.
<<  1 [23 4 5 6  >>