Als je wereldberoemd wilt worden, is een boek natuurlijk onmisbaar. Julius Caesar, Youp en het meisje van de slijterij is het allemaal gelukt. Nu ik nog.
Door Geerhard Bolte
Julius Caesar is de geschiedenis ingegaan als een held. Dat heeft hij niet alleen te danken aan zijn overwinningen op Pompeius en andere dwarsliggers, maar in de eerste plaats aan zijn eigen public relations. Als hij nu had geleefd, had @juliuscaesar ons vast via Twitter op de hoogte gehouden van zijn vorderingen:
Net terug uit Egypte, succesvol #venividivici bedankt @cleopatra
Caesar schreef ook uitgebreid over zijn eigen veldtochten – in de derde persoon enkelvoud – in niet minder dan tien boeken. Hoe ik dat weet? Natuurlijk, gelezen in een boek: Denken als een generaal. Michiel Janzen schrijft in dit fascinerende boek dat in maart verschijnt wat wij kunnen leren van briljante generaals als Caesar. En zo'n boek zegt niet alleen veel over Caesar, maar ook over de auteur. Die Michiel, die is natuurlijk ook niet van gisteren. Hij is strategy director bij een communicatiebureau in Den Haag, en vast een hele slimme. Twitteren, dat kunnen we allemaal. Maar een boek schrijven, dat is andere koek.