mei04

Is het al tijd voor vakantie?

Is het al tijd voor vakantie?
Het boek is afgeleverd, de persberichten zijn verstuurd, de bloggers aan het werk, de boekhandel heeft het ingekocht en het feestje is achter de rug. Dan kan je er als auteur toch wel even tussenuit om bij te komen van de presentatiestress? Waarom je niet en waarom je wel op vakantie kunt gaan als je boek gepubliceerd is.

Door Yvette Cramer
Niet op vakantie

Alle hens aan dek – jouw boek komt eraan
Op het moment dat een nieuw boek in de boekhandel ligt, zou ik het liefst alle verloven intrekken van iedereen die met boekpromotie en -marketing te maken heeft. Vooral van de auteur. Want dan begint zijn werk pas. De auteur van het nieuwe managementboek is de enige die er echt over kan vertellen. En de expert is op zijn gebied. Dus alle hens aan dek!

Je krijgt maar 1 kans

De dag van publicatie is het moment dat er aanvragen van media komen voor bijvoorbeeld een interview, een gastblog, of om bij een forumdiscussie aan te schuiven. Het is zo niet leuk om ‘nee’ te moeten verkopen als je gevraagd wordt door een belangrijk radioprogramma, omdat je niet in het land bent. Want zo’n kans krijg je maar één keer.

Maximaal reuring
Rondom de publicatiedatum is het ook dé tijd om contacten met bijvoorbeeld journalisten aan te halen, of met organisaties waar je een presentatie wilt geven. Zoals de bibliotheek, de plaatselijke boekhandel of je eigen organisatie. Kortom, dit is het moment om maximaal reuring rondom je boek te maken. Dan kun je niet op vakantie.

Wel op vakantie

Stilte voor de storm
Net voor het verschijnen van je boek is het juist wel prima om op vakantie te gaan. In het productieproces van een boek is dit de rustigste tijd. Want dan is de drukker aan het werk. Op het proces in de drukkerij heb je geen invloed en het duurt nog een week of drie voor je je boek in handen hebt.
De drukte van redigeren en proeven controleren ligt dan achter je. En de periode dat je de bühne opgaat om je boek te verkopen moet nog komen. Je hoeft nog niet de media te woord te staan en het is nog te vroeg om je netwerk in te lichten dat jouw boek verschenen is. Deze stilte voor de promotiestorm is een goed moment om er even tussenuit te gaan.

Gun je boek de kans
Twee maanden na het verschijnen van je boek is ook zo’n moment. Als je boek net is verschenen, hoor je druk te zijn met telefoneren (‘Is het onderwerp van mijn boek interessant voor jullie nieuwsbrief?’), mailen (‘Zou je een review willen schrijven over mijn boek?’), het schrijven van gastblogs (‘Do’s and don’ts om net zo’n expert te worden als ik’) en het organiseren van presentaties.
Dat kost veel tijd en energie. Maar het is wel hét moment, want de kans dat media je boek oppikken is het grootst als het boek net uit is. Gun jezelf en je boek die kans. Na twee maanden kun je met een gerust hart een pauze nemen om je weer op te laden. De verkoop is als het goed op gang gekomen.

Eindelijk een cruisevakantie: van de royalty’s
Een jaar na het verschijnen van je boek kun je met een gerust hart die cruise boeken. Je zult merken dat het een kwestie is van stug volhouden om je boek onder de aandacht te brengen en te houden. Maar de aanhouder wint. Wat in het begin misschien nog voelt als ‘leuren’, zal uiteindelijk succes opleveren.
Je publiek erkent je als expert, je hebt jezelf op de kaart gezet en dankzij je boek gaan er misschien deuren open die eerst gesloten bleven. Als het goed is, zie je nu ook wat er onder aan de streep overblijft, en misschien zijn de royalty’s binnen, en daar kun je extra lang van op vakantie!

Yvette Cramer is acquirerend redacteur bij Uitgeverij Dialoog, de imprint voor zelf uitgeven van managementboeken. Daarnaast is zij promotiemedewerker bij Uitgeverij Haystack. Yvette schrijft regelmatig over de promotie van managementboeken. Heb je een vraag over zelf uitgeven of promotie? Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of maak contact via LinkedIn.

U kunt ons volgen via