feb29

Je boek is een feestje waard

Je boek is een feestje waard
Tot mijn stomme verbazing schonk de auteur de inhoud van een fles bubbels royaal over haar boek uit. Grote hilariteit in de zaal: dit was wel heel letterlijk een boekendoop. Maar het bleek de gewoonte in Caribische gebiedsdelen, daar doop je een nieuw boek nu eenmaal met champagne.

Door Yvette Cramer

Natuurlijk hoef jij een boekendoop niet zo letterlijk te nemen. Maar het is wel leuk om een feestje te organiseren als je boek er eenmaal ligt. Al is het maar om je weer te laten zien aan je familie en vrienden die je toch een beetje verwaarloosd hebt toen jij maandenlang aan het schrijven was. Met deze zeven tips maak je er een succesvolle presentatie van.1. Maak er een echt feestje van

Nodig ruimhartig familie, vrienden, buren en collega’s uit. Ja, ook ex-collega’s uit je eerste werkkring en de familie van je voormalige partner. Je zult versteld staan hoe graag iedereen haar of zijn neus wil laten zien. Want iedereen begrijpt dat je een echte prestatie hebt geleverd. Niet iedereen schrijft zomaar een boek.

Nodig als het even kan ook journalisten uit. Zeker journalisten die je al kent, en journalisten die affiniteit hebben met het onderwerp van jouw boek kun je een persoonlijk aan hen gerichte uitnodiging sturen. Je weet nooit of uitgenodigde journalisten komen en dat zullen ze niet altijd laten weten, maar alle aandacht is meegenomen.

2. Kies een locatie waar je je prettig voelt

De plaatselijke boekhandel is een ideale plek om je boek te presenteren. Want dan heb je een winkel waar je iedereen naar kunt verwijzen, ook na het feestje. En voor de boekhandelaar zit er een kans in dat bezoekers behalve jouw boek ook snel het kassakoopje meenemen.

Als de boekhandel niet beschikbaar is, wijk dan uit naar een locatie waar de sfeer en de uitstraling goed bij jou en jouw boek passen. Dus liever niet de kantine van je voetbalvereniging, wel een Orangerie. Of een goede wijnhandel. En als het onderwerp zich er voor leent, kun je overwegen een zaal in het gemeentehuis te reserveren.

3. Zorg voor voldoende drank en hapjes

Boekpresentaties zijn niet toevallig altijd aan het eind van de middag en dan is de kans op een suikerdip bij je publiek heel groot. Catering hoeft niet duur te zijn, ook met een klein budget kun je origineel inkopen. Een van de leukste boekpresentaties die ik organiseerde was voor een boek over wijnen. De presentatie was bij een wijnhandel, de drankjes waren gratis en de hapjes zelfgemaakt. De meeste gasten rekenden na afloop een boek én een flesje wijn af.

4. Hou een praatje

Zorg direct voor een leuk praatje over het boek om te voorkomen dat je gasten vakantieverhalen gaan uitwisselen. Dat hoeft niet lang te zijn en gaat bij voorkeur niet over de inhoud van je boek. Vertel bijvoorbeeld hoe je op het onderwerp van je boek gekomen bent, hoe je het proces van uitzoeken en schrijven beleefde, welke wonderlijke gesprekken je had over je boek en welke nieuwe deuren onverwacht voor je opengingen. Het resultaat van al je inspanningen is tenslotte de aanleiding dat iedereen hier bij elkaar is. Je doet een fair beroep op alle aanwezigen een exemplaar te kopen, of misschien zelfs twee. Vergeet niet je uitgever tijdig in te seinen als je wenst dat hij je met een woordje introduceert.

5. Reik je eerste exemplaar uit

Je geeft extra cachet aan de boekendoop als je het eerste exemplaar aan iemand uitreikt die je dierbaar is. Dat hoeft niet per se je partner of je moeder te zijn. Dat kan heel goed iemand zijn die je op het idee voor je boek bracht of met wie je veel gesproken hebt over de zin van het schrijven. Het kan iemand zijn die een waardevolle rol speelde bij het doen van research of iemand die je introduceerde bij de juiste mensen voor je boek. Maar het kan ook je levenscoach zijn, of je favoriete docent van de middelbare school. Vertel je publiek altijd waarom juist zij of hij de geschikte persoon is aan wie je je eerste exemplaar overhandigt. En hou voor de zekerheid wat tissues bij de hand.

6. Zorg voor voldoende boeken en een pen

Beter mee verlegen dan om verlegen, zei mijn oma altijd, dus zet voldoende (dozen) boeken klaar. Niets is zo erg als ‘nee’ moeten verkopen bij de première van je boek. Plaats zoon of dochter met geldkistje en voldoende stuivers achter de tafel zodat jij je kunt concentreren op het signeren van je boek en het in ontvangst nemen van de felicitaties. Vergeet daarom niet een goed schrijvende pen mee te nemen en oefen van te voren alvast enkele opdrachten.

Als je gasten onverhoopt onvoldoende contant geld bij zich hebben, maar wel je boek willen aanschaffen, dan noteer je hun naam en (e-mail)adres, of vraag je een visitekaartje. Nadien stuur je ze een berichtje dat je hun aanwezigheid op prijs stelde en dat je hen graag een gesigneerd exemplaar wilt sturen als ze nog geïnteresseerd zijn. Vergeet niet de factuur erbij te doen.

7. Het is jouw moment!

Dit is het moment dat jij in de schijnwerpers staat. Samen met je boek natuurlijk. Vergeet dus niet te genieten. Zorg dat er iemand is die de bloemen en cadeaus voor je beheert, en dat iemand foto’s maakt van jou en je gasten. Liefst zo veel mogelijk en filmpjes mogen natuurlijk ook. Die kun je weer voor de sociale media gebruiken, en om later tevreden op je boekpresentatie terug te kijken.

Yvette Cramer is acquirerend redacteur bij Uitgeverij Dialoog, de imprint voor zelf uitgeven van managementboeken. Daarnaast is zij promotiemedewerker bij Uitgeverij Haystack. Yvette schrijft regelmatig over de promotie van managementboeken. Heb je een vraag over zelf uitgeven of promotie? Stuur een Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.of maak contact via LinkedIn.

U kunt ons volgen via